Lawlor House
Glasgow

Construction of a substantial new private house on a steeply sloping site within a Conservation Area.

The site was a vacant, steeply sloping plot bounded on three sides by existing gardens and infested by Japanese Knotweed. As such it required significant decontamination, excavation, and a significant 4 metre retaining wall on two sides.

A contemporary home, this property comprises sliding panels of buff sandstone, render and glass contained within a folding precast concrete band. To avoid ‘overlooking’, the accommodation is arranged around private courtyard gardens that terrace down to the front entrance in response to the site slope. The line of the boundary wall continues into the main body of the building with a frameless glass wall, to form a covered entrance.

Cantilevered timber staircases and a glazed lift maximise light in the double height reception area whilst providing access to bedroom suites. The master bedroom on the third floor cantilevers over the drive to maximise sunlight views, and opens onto a south-facing roof terrace.

Architect: Gareth Hoskins
Value: £3.5m
Duration: 12 months