Royal Conservatoire of Scotland

Convert a series of derelict warehouses into state-of-the-art modern arts studios at Speirs Lock, Glasgow.

The scope of works comprise a number of key internal and external phases including; a new roof, overcladding of the existing structure, new entrance “popouts”, formation of four dance studios, a scenery painting facility, workshop area, and both teaching and administration accommodation.

Due to the unique nature of this project, it required a number of highly complex portions including; contractor design glass foyers, high acoustic rating construction, a custom ballet bar installation, application of a world leading floor product, excavation and tanking of a large paint pit, zero obstruction air handling units and ducting, a mezzanine floor, and replacement of an asbestos roof.

This project was delivered on budget and to programme despite a major water main burst on Garscube Road in June both flooding, and washing away, a large portion of the site. Both client and design team have expressed their delight in our solution led approach and high quality finishes

Client: Royal Conservatoire of Scotland
Architect: Macolm Fraser
Value: £2.4m