Glasgow Film Theatre
Glasgow City Centre

Refurbishment works to a significant proportion of the interior of Scotland’s original independent cinema

Previously quite gloomy and worn, the interior of the building has been revamped with an art deco look. The ground level foyer and mezzanine level floors now have a rare in situ terrazzo floor covering and a brass globe feature piece at the foot of the new butterfly staircase. Manufactured large wooden film poster display cases and wooden panelling, feature lighting, brass ironmongery and a feature mirror wall with inset television screens which extends from the staircase to the ceiling of the first floor all compliment the overall period look and feel of the cinema.

Significant structural works were required to achieve the design team’s vision. We undertook alteration works to reinstate a stairway which had been boxed off in the 1970s, creating a butterfly staircase leading patrons from the foyer to the first floor bar which was extended right above one of the cinema screens. On the second floor we infilled a light well and created a brand new office and a small staff room. The bathrooms, shower room and education room were also refurbished.

This project was challenging for a number of reasons, most significantly due to structural restrictions and the venue remaining operational throughout our works. Disabled access had previously been an issue for GFT, but this has now been overcome as a disabled passenger lift was installed for first floor access, and a new wheelchair stair lift was also installed to provide second floor access.

Overall this was a very successful project and the results have been praised.

Client: Glasgow Film Theatre
Architect: McGinlay Bell
Value: £1.6m