Project Description

Back to Offices

24-25 Charlotte Square, Edinburgh

Back to Offices

24-25 Charlotte Square, Edinburgh

Project Details

Client

Corran Properties

Value

£3.5m

Location

Edinburgh

Architect

Morgan McDonnell

Project Details

Client

Corran Properties

Value

£3.5m

Location

Edinburgh

Architect

Morgan McDonnell

We were engaged as Principal Contractor to refurbish the existing office space at 24-25 Charlotte Square in Edinburgh’s New Town. Working throughout each of the building’s three floors, we reconfigured the existing space to create just over 7,500 sq. ft. of contemporary Cat A office space.

Internal alterations were completed throughout the building to give a contemporary feeling to the commercial space including: new hard and carpeted flooring; the installation of fabric and wooden wall panelling; stylish male and female bathrooms; tea making facilities on each floor; and communal use showers, lockers and heated drying facilities on the basement level.

Due to the age and location of the building, great efforts were made by our team to maintain traditional features where possible whilst incorporating the contemporary technology and facilities required by modern business tenants. For example, all VRF units were contained within bespoke window cabinets, which were manufactured in our factory, to integrate with the traditional feel of the rest of the space. Our onsite joiners also painstakingly removed existing window shutters which had been painted shut; these were then refurbished and re-installed as working shutters. On the ground floor, a set of grand double doors, pictured below, were refurbished by our team and two original fireplaces were restored with new backing boards added.

Externally, we completed extensive work on the roof of the building, including adding in new Velux windows; installing a new cupula which had been previously covered; and completely replacing the roof. We also added two new windows on the West elevation of the second floor. The addition of these windows, which were created in the existing chimney spaces, were a complex additional project which added time on to our original programme but are a great benefit for the building’s future tenants.